AldfaerWiki:Installatie

Uit AldfaerWiki

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Installatie)
(Overgang naar hogere versie)
Regel 46: Regel 46:
Bij installatie in dezelfde map als de oude versie wordt de oude versie van het programma overschreven!
Bij installatie in dezelfde map als de oude versie wordt de oude versie van het programma overschreven!
-
''U moet er rekening mee houden dat er tijdens de conversie naar 3.5.3 een reservekopie gemaakt wordt van de stambomen. U hebt dus ruimte nodig voor de oude stambomen, de reserve kopieën van deze stambomen en de geconverteerde bestanden.''
+
''U moet er rekening mee houden dat er tijdens de conversie naar 3.5.3 een reservekopie gemaakt wordt van de stambomen. U hebt dus ruimte nodig voor de oude stambomen, de reserve kopieën van deze stambomen en de geconverteerde stambomen.''
[[Bestand:02_instellingen.jpg|200px|thumb|left|Instelling rapporten en sjablonen]]
[[Bestand:02_instellingen.jpg|200px|thumb|left|Instelling rapporten en sjablonen]]

Versie op 11 dec 2009 23:55

Inhoud

Vóórdat u installeert

Net als ieder ander programma moet het voor uw computer duidelijk zijn waar het programma en andere bestanden op uw computer opgeslagen moeten worden. Idealiter is er bij een programma van enige omvang een onderscheid in systeem-eigen, applicatie-eigen en gebruikers-eigen bestanden.

1.In het systeem-eigen worden de bestanden geplaatst die nimmer muteren, dus feitelijk het programma zelf.
Het pad is per definitie altijd c:\program files\aldfaer\
2.In het applicatie-eigen komen de bestanden die door het systeem gemuteerd worden en die nimmer door de gebruiker ingezien moeten worden; deze bestanden vindt u doorgaans terug onder bv c:\documents and settings\default user\application data\ .......
Aldfaer gebruikt deze indeling bij versie 4.2 niet en zet bijvoorbeeld zo’n muterend bestand als Aldfaer.cfg onder hetzelfde pad als het programma zelf.
3.In het gebruikersgedeelte komen de bestanden die data bevatten van de gebruiker, dus stambomen, veiligheidskopieen, overzichten en de eigen invoegtoepassingen en sjablonen.

De meest logische default die bij installatie wordt gebruikt is de map "Mijn documenten".

Het voordeel van deze driedeling is dat de gebruiker NOOIT in de c:\program files hoeft te zijn. Windows schermt deze omgeving niet voor niets af. Zo ook de applicatie-eigen bestanden.

Alle andere zaken, onder punt 3 toegelicht, kunnen dus door de gebruiker naar eigen inzicht onder bijvoorbeeld "Mijn documenten" worden gerangschikt in aparte mappen voor de verschillende onderwerpen, dus

  • Mijn documenten\Aldfaer\Overzichten\
  • Mijn documenten\Aldfaer\Eigen sjablonen\
  • Mijn documenten\Aldfaer\Eigen sjablonen\Lib User\
  • Mijn documenten\Aldfaer\Veiligheidskopien\
  • Mijn documenten\Materiaal\
  • Mijn documenten\Aldfaer\Stambomen\

Of op een andere schijf maar voor het overzicht wel met een soortgelijke subdeling.

Het voordeel om deze scheiding aan te houden is dat het duidelijk is waar uw ‘eigen’ bestanden zijn. De meer ervaren PC-gebruiker zal, al naargelang de omvang van de bestanden, voor de bovengenoemde submappen een andere indeling aanhouden

Mappen maken

De aanbeveling is om vóóraf de download en installatie alvast de mappen aan te maken waar u de zogenaamde gebruikersbestanden (zie punt 3) wilt opslaan. Als u installeert dan kunt u na de installatie de Aldfaer instellingen makkelijker wijzigen.

Download

Om Aldfaer voor de eerste keer te installeren gaat u naar de hoofdpagina van de Aldfaer website en klikt ‘download de laatste versie” aan. Na de geslaagde download wordt het installatie-venster automatisch geopend.
Mocht u een foutboodschap na de download krijgen lees dan in de Foutieve Download verder.

installatie-venster

Installatie

Aldfaer geeft in het installatie-venster, om de installatie te vergemakkelijken, een voorzetje van het pad dat gebruikt gaat worden. Zo zal de installatie, als u het pad niet wijzigt, geheel plaatsvinden onder C:\program files\aldfaer.
Nu heeft Windows Vista een nadeel dat als u niet bij de installatie Aldfaer als administrator voor iedereen beschikbaar stelt en/of u opent Aldfaer niet als administrator, dat er een conflict optreedt als Aldfaer probeert iets weg te schrijven naar C:\program files\aldfaer\.
Om dat te vermijden moet u een ander pad maken, bijvoorbeeld C:\Aldfaer\, dus buiten de \program files\. Dat kan tijdens de installatie opgegeven worden in het installatiescherm. Vervolgens laat u het systeem Aldfaer installeren, waarna Aldfaer opgestart wordt als het desbetreffende vinkje op het installatie-venster aan blijft staan.


Overgang naar hogere versie

Als u nog met een lagere versie werkt dan versie 3.4 dan kunt u niet in 1 keer overstappen op de nieuwste versie. U moet eerst versie 3.5.3 downloaden en installeren. Deze versie kan bestanden converteren uit lagere versies naar een versie die de nieuwste versie kan verwerken. Als u meerdere stambomen gebruikt dan moert u deze allemaal in versie 3.5.3 openen en bewaren om ze geschikt te maken voor de nieuwste versie. Hierna kunt u de laatste versie downloaden en installeren.

Een nieuwe versie kan in principe in dezelfde map geïnstalleerd worden als een oudere versie. Voor gebruikers die Vista of Windows 7 gebruiken wordt echter sterk afgeraden om te installeren in een submap van c:\ program files (dus niet installeren met de default instelling c:\program files\aldfaer)

Bij installatie in dezelfde map als de oude versie wordt de oude versie van het programma overschreven!

U moet er rekening mee houden dat er tijdens de conversie naar 3.5.3 een reservekopie gemaakt wordt van de stambomen. U hebt dus ruimte nodig voor de oude stambomen, de reserve kopieën van deze stambomen en de geconverteerde stambomen.

Instelling rapporten en sjablonen

Instellingen

Na de geslaagde installatie kunt u de mappenstructuur aanpassen aan de door u gewenste. U gaat naar de Werkbalk Extra, Instellingen, Rapporten en het tabblad Bestanden en dan de eerste twee paden onder het kopje “Standaard mappen” Als de mappenstructuur als boven wordt aangehouden dan kunt u met het gele mappenicoontje

1.voor de rapportuitvoer surfen naar C:\Documents and Settings\<gebruikersnaam>\Mijn documenten\Aldfaer\Overzichten\
2.voor de sjablonen en invoegtoepassingen surfen naar C:\Documents and Settings\<gebruikersnaam>\Mijn documenten\Aldfaer\Eigen sjablonen\
Instelling Veiligheidskopie
Vervolgens wordt het pad voor de veiligheidskopien ingevuld onder de Instellingen, Veiligheidskopie, dus surfen naar C:\Documents and Settings\<gebruikersnaam>\Mijn documenten\Aldfaer\Veiligheidskopien\

In principe bent u dan klaar voor de algemene instelling die geldt voor alle stambomen. Per stamboom moet dan opgegeven worden waar de stamboom staat en waar het fotomateriaal te vinden is.

Instelling Stamboom en Materiaal
U gaat dus nu eerst een nieuwe stamboom maken en gaat naar Werkbalk, Bestand, Nieuw. Als u daarop klikt wordt een venster zichtbaar waar standaard C:\Documents and Settings\<gebruikersnaam>\Mijn documenten\stamboom.aldf ingevuld staat. Dat kunt u wijzigen naar C:\Documents and Settings\<gebruikersnaam>\Mijn documenten\Aldfaer\<uw familienaam>.aldf.

Het hokje Materiaal vinkt u aan waarna het voor-ingevulde akkoord is. De extra toevoeging van “Aldfaer” is niet nodig want het Materiaal is niet per definitie uitsluitend voor Aldfaer verzameld. Maar het mag natuurlijk wel.

Tenslotte is er nog een belangrijke submap \Lib User\. Deze heeft u nodig in het specifieke geval dat u zelf sjablonen maakt of wijzigingen aan wilt brengen op de geïnstalleerde rapportages.

U kunt nu gegevens gaan invoeren in de nieuwe stamboom (zie ook: AldfaerWiki:Stap_voor_Stap)

Aldfaer openen

Tijdens de installatie wordt een snelkoppeling geplaatst op het bureaublad èn Aldfaer wordt in de programmalijst geplaatst. Als u daarop klikt wordt Aldfaer met de laatst gesloten stamboom geopend. Het is niet de bedoeling dat de dubbelklikfunctie wordt gebruikt om stambomen en/of veiligheidskopien te openen. Aldfaer heeft een zoekfunctie om de stambomen en veiligheidskopien die op uw PC staan te vinden, waarna u deze kunt openen.

Aldfaer verwijderen

Om Aldfaer te verwijderen kunt u via het configuratiescherm - software verwijderen uitvoeren óf naar het installatiepad van Aldfaer gaan en daar de Uninstall.exe aanklikken.

--Han; deze regel wordt uiteindelijk na testtraject weggehaald 8 dec 2009 11:21 (UTC)

Persoonlijke instellingen