AldfaerWiki:Een nieuwe stamboom maken

Uit AldfaerWiki

Versie op 11 dec 2009 20:56 van Jjw (Overleg | bijdragen)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Een nieuwe stamboom maakt u als volgt

Kies vanaf de menubalk voor Bestand --> Nieuw, of klik op de knoppenbalk op knop Bestand:Voorbeeld.png.

Het venster "Nieuw Aldfaerbestand" wordt geopend om een nieuw stamboom bestand aan te maken.

Bestand:04_stamboom.jpg

Standaard wordt de map van de huidige stamboom voorgesteld.


LET OP: Hoewel het misschien logisch lijkt om meerdere stambomen te maken, kan dit later problemen geven. Als er een gemeenschappelijke voorouder gevonden wordt, dan is het lastig om stambomen samen te voegen! (Aldfaer heeft daar geen voorziening voor) Bij het maken van overzichten kunnen een selecties gemaakt worden, waardoor het normaal gesproken niet nodig is om met verschillende stambomen te werken.


Op dit venster vult u de bestandsnaam van de nieuwe stamboom in (bijvoorbeeld familie). Deze naam moet uniek zijn en mag niet voorkomen in de getoonde lijst van bestanden. Bovendien mag de bestandsnaam (inclusief pad) niet langer zijn dan 127 karakters ! Eventueel kunt met de knoppen boven in dit formulier andere mappen selecteren of maken waarin de nieuwe stamboom moet komen. Binnen Aldfaer dient u de naam van een stamboom bestand al op voorhand te kiezen, terwijl in de meeste programma's pas achteraf bij het beëindigen van het programma een naam hoeft te worden gekozen. Aldfaer heeft deze bestandsnaam in een vroeg stadium nodig, omdat alle gegevens die u intikt meteen in de interne opslagstructuur worden opgeslagen.


Het is mogelijk om gegevens in Aldfaer te koppelen met externe gegevens (bijvoorbeeld foto's). Deze externe gegevens worden binnen Aldfaer materiaal genoemd. U kunt hier ook de map opgeven waarin u deze externe gegevens wilt opslaan. Als u met verschillende stambomen wilt werken dan moet u nadenken over het feit of u ook het materiaal per stamboom wilt opslaan.


Kies vanaf de menubalk voor Bestand --> Opslaan om de stamboom aan te maken. Aldfaer maakt voor uw stamboom nu een hoofdbestand (met de extensie aldf) aan en een tijdelijke (verborgen) map waarin alle gegevens bewaard worden. Alle invoer die u vanaf nu in de verschillende vensters van Aldfaer doet wordt in de tijdelijke map opgeslagen, totdat u de stamboom hebt bewaard of Aldfaer hebt afgesloten.

Direct na het aanmaken van de nieuwe stamboom wordt het hoofdvenster van Aldfaer getoond, waarbij nu ook menukeuze Persoon actief geworden is. Bovendien is er automatisch een invoervenster op het scherm geplaatst. U kunt nu:

een nieuw persoon toevoegen

gebruik daartoe het getoonde invoervenster zie AldfaerWiki:Nieuwe persoon

gegevens uit andere stambomen overnemen

U moet daarvoor een zogenaamd GEDCOM-bestand inlezen dat voldoet aan de GEDCOM standaard. Voordat u dat kunt doen moet u eerst het getoonde invoervenster sluiten door op annuleren te klikken en dan Importeer GEDCOM kiezen in menu Bestand.

Verwante pagina's

AldfaerWiki:Hoe wordt een stamboom opgeslagen

AldfaerWiki:Aldfaer

AldfaerWiki:Stap_voor_Stap

Persoonlijke instellingen