AldfaerWiki:Een stamboom opslaan

Uit AldfaerWiki

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Verwante pagina's)
 
Regel 11: Regel 11:
Als u dezelfde gebruikersnaam gebruikt op alle computers die met de externe schijf moeten kunnen werken, dan hebt u waarschijnlijk de minste problemen.<br />
Als u dezelfde gebruikersnaam gebruikt op alle computers die met de externe schijf moeten kunnen werken, dan hebt u waarschijnlijk de minste problemen.<br />
Als u er dan ook nog voor zorgt dat op al die machines de schijf dezelfde schijfletter gebruikt, dan kunt u ook Aldfaer zelf ook op de betreffende externe schijf installeren.
Als u er dan ook nog voor zorgt dat op al die machines de schijf dezelfde schijfletter gebruikt, dan kunt u ook Aldfaer zelf ook op de betreffende externe schijf installeren.
 +
 +
 +
'''[[AldfaerWiki:Installatie | Aldfaer installatie]] in c:\program files\Aldfaer:'''<br />
 +
In Vista en Windows 7 kunnen soortgelijke problemen onstaan als hierboven beschreven bij het gebruik van een externe schijf.
 +
Installeer daarom Aldfaer niet in een submap van c:\program files (maar bijvoorbeeld in c:\Programma Aldfaer) en sla ook geen stambomen op in een submap van c:\program files.

Huidige versie per 24 dec 2009 12:32

Een stamboom bestaat uit een bestand waarin alle stamboom gegevens zijn opgeslagen en met de eigenschap alleen lezen (read-only). In het stamboombestand worden externe gegevens (het materiaal) zoals foto's en gekoppelde documenten niet opgeslagen (Deze worden in een aparte map per stamboom opgeslagen.)
Als u met verschillende stambomen wilt werken dan moet u nadenken over het feit of u ook het materiaal per stamboom wilt opslaan.
Als u een stamboom opent dan wordt dit stamboombestand uitgepakt naar een tijdelijke map. Alle wijzigingen die u vervolgens aanbrengt worden uitgevoerd op de uitgepakte bestanden in die tijdelijke map. Als u een stamboom opslaat (dat is pas mogelijk als u een wijziging hebt aangebracht), dan worden de bestanden weer samengevoegd tot een nieuwe versie van het betreffende stamboombestand en wordt de oude versie overschreven (daarvoor wordt dan even de alleen lezen eigenschap van het bestand afgehaald). Wilt u hier meer over weten kijk dan naar de beschrijving van de opslag


Totdat u een wijziging opslaat kunt u deze wijziging dus ongedaan maken door het stamboom bestand te sluiten en daarbij aan te geven dat u de wijzigingen niet wilt opslaan.


Speciale aandacht is nodig voor het opslaan van gegevens op een externe schijf die geformateerd is met NTFS (u kunt dit zien door in de verkenner rechts te klikken op het icoontje van de betreffende schijf en dan bij de eigenschappen te kijken naar het bestandssysteem). Bij dit bestandssysteem hebben verschillende gebruikers meestal niet het recht om elkaars gegevens te overschrijven. Als u een dergelijke schijf koppelt aan aan andere computer (bijvoorbeeld uw laptop om deze mee te nemen naar het archief), dan kan het zijn dat u vanaf de laptop het stamboombestand wel kunt openen, maar dat opslaan niet lukt (probeer dan Opslaan als... en sla de gewijzigde stamboom op onder een andere naam).
Bij het gebruik van NTFS op een externe schijf is het daarom handig om te proberen de gewijzigde gegevens op te slaan voordat u Aldfaer beëindigd; u krijgt dan nog de kans om Opslaan als te proberen. Als u dezelfde gebruikersnaam gebruikt op alle computers die met de externe schijf moeten kunnen werken, dan hebt u waarschijnlijk de minste problemen.
Als u er dan ook nog voor zorgt dat op al die machines de schijf dezelfde schijfletter gebruikt, dan kunt u ook Aldfaer zelf ook op de betreffende externe schijf installeren.


Aldfaer installatie in c:\program files\Aldfaer:
In Vista en Windows 7 kunnen soortgelijke problemen onstaan als hierboven beschreven bij het gebruik van een externe schijf. Installeer daarom Aldfaer niet in een submap van c:\program files (maar bijvoorbeeld in c:\Programma Aldfaer) en sla ook geen stambomen op in een submap van c:\program files.


Als u uw stamboombestanden op een externe schijf zet verdient het aanbeveling om regelmatig een reserve kopie op een andere schijf te maken!


Een stamboom opslaan kan midddels de derde knop van links op de knoppenbalk (knop met het diskette symbool) of via het menu Bestand en dan de keuze Opslaan (de locatie en de naam staan in de titelbalk) . Via dit menu kunt u ook een kopie van de stamboom opslaan onder een andere naam met de keuze Opslaan als...

Een stamboombestand bevat geen materiaal, dus als u ook een kopie wilt maken van het materiaal dan kunt u beter een reserve kopie maken (inclusief materiaal; vergeet dan niet aan te geven waar het materiaal staat via het menu Stamboom, keuze Instellingen...). Een reservekopie kan ook gecomprimeerd worden, Dit comprimeren kost wat tijd, maar het wegschrijven van minder gegevens naar schijf kost dan weer minder tijd. U kunt daarom zelf aangeven hoeveel er gecomprimeerd moet worden bij de instellingen van de veiligheidskopie (via het menu Extra, keuze Instellingen... ). U kunt via dit menu ook opgeven hoeveel reserve kopieën er bewaard moeten worden en waar deze opgeslagen moeten worden (Kies indien mogelijk bij voorkeur een andere schijf dan die waarop de stamboom wordt opgeslagen)

Verwante pagina's

AldfaerWiki:Stap voor Stap

AldfaerWiki:Installatie

Persoonlijke instellingen